Életmód

Könnyű nyári ebéd egy meleg napon

 

A forró nyári napokon mindenképp, de hűvösebb időben is érdemesebb könnyű ételeket fogyasztanunk jó egészségünk és jó alakunk megtartása végett. Itt nem feltétlenül kell rögtön csak íztelen salátákra és gyümölcslevesekre gondolnunk, hiszen rengeteg recept kering már az interneten, érdemes egy kicsi időt szánnunk a számunkra legszimpatikusabb kiválasztására. Most segítünk egy kicsit, és mutatunk 3 könnyű és finom receptet, ami tökéletes lehet a nyárra.

 

1. Rakott cukkini

A cukkini szezonjában érdemes minél többször ezt a finom és egészséges zöldséget fogyasztanunk, mely számos módon elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 óriás cukkini
  • 4 dl főzőtejszín 
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 tojás
  • 1 púpos kk liszt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • kapor
  • petrezselyem
  • kurkuma
  • bors

Elkészítése:

A cukkinit alaposan mosd meg, hosszában vágd félbe, magját távolítsd el. Fél cm vastagra szeld fel, sózd be, és fél órát hagyd állni.

Eközben elkészítheted az öntetet. A 4 dl tejszínt a nagy doboz tejföllel, 2 tojással, 1 kk liszttel, 1-2 gerezd préselt fokhagymával, a reszelt sajt felével, 1 ek olívaolajjal, szárított vagy aprított friss kaporral és petrezselyemmel, pici kurkumával, sóval, borssal alaposan keverd össze.

Miután a cukkini kiengedte levét, mosd le róla a sót.
Egy hőálló tál aljába szórj a maradék reszelt sajtból, ügyelve, hogy maradjon bőven a tetejére is. Ízlésesen helyezd el a félhold alakú cukkini szeleteket, majd öntsd rá az öntetet, a maradék sajttal szórd meg, és 180 fokos, előmelegített sütőbe tolva pirulásig süsd.

 

 

2. Sajttal töltött paradicsom

A zöldségek, gyümölcsök minden évszakban fontosak a szervezetnek, nyáron pedig különösen jól tudnak esni. Így a paradicsom is. 

Hozzávalók:

  • 8 közepes paradicsom
  • 15 dkg sajt
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • zöldség zöldje

Elkészítése:

A hagymát tisztítsd meg és vágd apróra, majd kevés olajon dinszteld meg. Amikor kihűlt keverd össze az apró kockára vágott sajttal, amit sózzunk, borsozunk. Keverd bele az apróra metélt zöldség zöldjét is. A paradicsomokat mosd meg és tetejéről vágj le egy kis kalapot, majd a belsejéből a magokat távolítsd el egy kiskanállal. Töltsd a paradicsomokba a sajtos keveréket és tedd egy jénai tálba. A tojásokat keverd habosra kis sóval, borssal és a tejjel. Ezt öntsd rá a paradicsomokra, hogy a töltelékre is kerüljön és 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt süsd meg.

Lehet kenyérrel vagy csak önmagában fogyasztani. Nagyon finom nyári könnyű vacsora.

 

 

3. Citromos-bazsalikomos csirke

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál bazsalikomlevél
  • olívaolaj
  • só, bors

A csirkemelleket vágd félbe középen, a citrom héját reszeld le. A bazsalikomleveleket vágd finomra, a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón, majd sózd meg. Keverd össze a citrom levét, lereszelt héját, a fokhagymát, a borsot, az olajat és a bazsalikomot. Tedd a pácba a csirkemelleket, majd hagyd pácolódni egy órát a hűtőben. Egy tűzálló tálba fektesd a csirkemelleket, és süsd meg őket előmelegített sütőben.

 

Nyáron tehát érdemesebb a könnyű ételeket választani, ezt közérzetünk, alakunk és egészségünk is megköszöni.