8 dolog, amit még nem tudtál a levenduláról

A levendula a Földközi-tenger medencéjének nyugati részéről származik, jellegzetes illata mindenki számára ismert. Olyannyira közkedvelt, hogy ágyneműjük, fürdőik illatosítására már a rómaiak is használták, gyógyászati erényeit pedig már az ókori egyiptomiak is ismerték és alkalmazták. De mit érdemes még tudni róla?
8 tény a levenduláról

A levendula olyannyira közkedvelt, hogy mára már számos felhasználási formája is ismert, például díszcsokor, dekoráció, szappan, illóolaj (a levendula illata fertőtlenít, élénkít, gyógyít) gyertya vagy öblítő. Most hoztunk további pár érdekességet, amit érdemes tudni a levenduláról.

1. Összesen negyvenfajta levendulatípust különböztetünk meg, melyeknek további kétszáz alfaja, és hibrid változata létezik.

2. A közönséges levendula egész nyáron át virágzik, júniustól augusztusig. Magyarországon az első nagy levendulást Tihanyban építették ki, másik nagyobb lelőhelye pedig Pannonhalma.

3. A levendula Provence szimbóluma lett, itt építették 1996-ban az első úgynevezett „Levendulaút” egyesületet is, aminek célja a levendula-termesztés támogatása.

4. A háztartásban is felhasználhatjuk, illóolajként, légfrissítőként, és antibakteriális hatása miatt öblítőkben, tisztítószerekben is megtalálhatjuk.

5. Ehető voltának köszönhetően több ételkülönlegesség is készíthető levendula hozzáadásával. Például levendulás fánk, levendulaszörp, levendulafagylalt teasütemény vagy levendulás mézeskalács.

6. A levendula nem csak finom és frissítő illatáról, hanem kozmetikai előnyeiről is ismert. Készíthetünk belőle házi kozmetikumokat, például levendulavizet, friss dezodort vagy szappant. Ezen kívül aromás illatának hála, kölnivízként és parfümként is használhatjuk.

7. Ruhásszekrénybe téve egy levendulazacskó segít a molyok távoltartásában és a ruhák frissítésében.

8. A kertben is alkalmazhatjuk a kártevők ellen, ugyanis a levéltetvek, hangyák vagy csigák egyáltalán nem kedvelik az illatát. Ezt a legszebben és leghatásosabban úgy kivitelezhetjük, ha levendulabokrot ültetünk a kritikus területekre.

A levendula tehát az életünk számos pontján felhasználható, és sokak által nagyon kedvelt növény. Már egy levendulás fotó nézegetése is nyugtató hatással van az emberre, az illata pedig csak még inkább szerethetővé teszi ezt a szép növényt.

Kapcsolódó cikkek

Esküvői tematikák

Itt az esküvők szezonja - ezek a legjobb tematikus lagzik

Ha most készülsz az esküvődre, olvasd el a cikket. Esküvői tematikákról lesz szó.

Milyen és milyen színű virágot kaptál Valentin-napra? Mutatjuk, mit jelent! Valentin-Nap 2022 - Valentin-Nap 2023

Milyen és milyen színű virágot kaptál Valentin-napra? Mutatjuk, mit jelent!

Nem mindegy, hogy milyen és milyen színű virágot kapsz Valentin-napon a kedvesedtől. Eláruljuk, hogy melyik virág, mit is jelent valójában.

Gyerektábor 2021 - a PEOPLE TEAM nyári tábora 2021-ben is felejthetetlen élmény - gyerektábor 7-17 éveseknek

A PEOPLE TEAM nyári tábora 2021-ben is felejthetetlen élmény

Írásunk a PEOPLE TEAM nyári táborát mutatjuk be.