Az alvási szokásaid többet árulnak el rólad, mint gondolnád

Fáradtan kerülsz ágyba, de a frissen mosott ágynemű, az illatos párnák, az éjsötét szoba együtt sem segítenek abban, hogy csak lecsukd a szemed és álomba szenderülj.
Szokásaink megismerése a pihentető alvás kulcsa

Mindent megteszel, hogy egy jót aludj és másnap kipihenten ébredj – de hiába minden igyekezet, több órányi vergődés után másnap úgy ébredsz, mintha a mosógép egész éjszaka téged centrifugázott volna. Az alvási szokásaid nagyon sokat árulnak el rólad, és most nem arra gondolunk, hogy megjósoljuk, mivel mezítláb alszol, magabiztosabb típus vagy, hanem arra, hogy az egészségi állapotodat is tükrözi néhány éjszakai szokásod, ami elsőre nem is tűnik annyira egyértelműnek.

Képes vagy 12 órát egy szuszra átaludni, de ha tehetnéd, még pihennél egy kicsit. Egy egészséges szervezetnek napi 9 óra alvás bőségesen elég arra, hogy feltankoljon. Ha te újra és újra lenyomod az ébresztőd, vagy fel sem ébredsz rá, lehet, hogy a pajzsmirigyed nem működik tökéletesen, de az is előfordulhat, hogy valamilyen fertőzést kaptál el.

Reggel 6, ha törik, ha szakad, te ébren vagy. Nem számít, hogy éjfélkor feküdtél le vagy este kilenckor, a szervezeted minden reggel ugyanakkor fúj ébresztőt. Ez annak a jele, hogy a cirkadián ritmusod (élettani napszaki ritmus) felborult, ami krónikus fáradtsághoz, depresszióhoz vezet. Ha a szervezeted kiesett a napi megszokott menetből, úgy tudod visszahozni a rendes kerékvágásba, hogy a szervezeted melatonin szintjét visszaállítod, például kapszulák segítségével, illetve a fényviszonyokra jobban odafigyelsz. Az erős mesterséges fények, a természetes sötétség hiánya könnyen felboríthatják biológiai óránkat, ezért erre is érdemes figyelni.

Akármikor fekszel le, akármikor kelsz fel, összességében akármennyit alszol, mindig fáradt vagy. Ennek a zavarnak a hátterében könnyen állhat a depresszió, de lehet, hogy a probléma az alvási apnoé. Utóbbi egyfajta légzéskimaradásos betegség, ami elégtelen légzést, oxigénhiányosállapotot eredményez alvás közben. A túlsúly, fül-orr-gégészeti betegségek, de akár az alkoholfogyasztás is eredményezhetik ezt a problémát, amit kivizsgálás után mindenképpen kezelni kell.

Esélyét sem látod az alvásnak, ha nem megy melletted a tévé,nem szól melletted a zene. Szakértők szerint ilyenkor a tévé segít elterelni a gondolataidat a stresszről, ami ugyan elsőre jó megoldásnak tűnhet, de valójában ártalmas. A stressz csökkentésére más technikákat építs be a lefekvési rituáléba, és akkor nem terheled a szervezeted feleslegesen a mesterséges zajokkal, fényekkel.

Kapcsolódó cikkek