Szeretnél leszokni a cukorról? Néhány tipp, hogy búcsút inthess az édességfüggőségnek

Az, hogy a cukor nem egészséges, ma már nem kérdés tárgya. Függőséget okoz, egészségkárosító hatású, ráadásul úgy teszi mindenzt, hogy a legtöbb háztartásban állandó helye van.
A cukorfüggősége leküzdése néhány lépésben

Ártatlannak tűnik, talán pont ez a legnagyobb erőssége, hiszen észrevétlenül lett része a mindennapjainknak. Az egészségügyi világszervezetek, így a WHO is felismerte, hogy milyen kockázatokkal jár a túlzott cukorfogyasztás, ezért ennek visszaszorítását tűzték ki célul, illetve ennek fontosságára próbálják felhívni az emberek figyelmét. A fejlettebb országokban előforduló népbetegségek legtöbbje szoros összefüggésben áll a cukorfogyasztással, éppen ezért sem elhanyagolható a jelenlétének megkérdőjelezése, illetve a veszélyeinek ismertetése.

A betegségek listája, amit a fehér bűnözőhöz köthetünk, igen hosszú. A cukorbetegség, az elhízás, a fogszuvasodás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a szervezeten belüli gyulladásos betegségek is nagyban kötődnek a cukorfogyasztáshoz. De ez nem minden, hiszen az érrendszerre is kifejti a hatását, szerepe van a koleszterinszint emelkedésében, a szervek elzsírosodásában, sőt, függőséget okoz, súlyingadozást és hirtelen farkaséhséget okoz, arról nem is beszélve, hogy az energia szintet is negatívan befolyásolja a hirtelen vércukorszint ingadozással.

A fentiek ellenére hogyan lehetséges mégis, hogy az üdítők, élelmiszerek, ételek nagy része tartalmaz valamilyen mennyiségben cukrot? Mivel egyfajta függés alakul ki, az előállítók oldaláról meg is érkezett a magyarázat. De miért fogyasztjuk, ha tudjuk, hogy ennyire káros? Erre talán a legjobban néhány dohányos tudna válaszolni.

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnéd kicsit visszavenni, illetve teljesen felszámolni a cukorfogyasztásodat, akkor az alábbi néhány tipp segítségével ez könnyebb lesz, mint gondolnád.

Reggelenként szívesen eszel olyan ételt, ami cukros, mert így könnyebben indul a nap? Ha így van, akkor a fokozatos leszoktatás a legjobb megoldás. Ez azt jelenti, hogy a gabonapelyhedet az első héten csak egy napon váltsd ki valami olyan étellel, ami nem tartalmaz cukrot, a következő héten már legyen két nap, és így tovább.

Képzeld el egy egészségesebb verziódat! Csak gondolj bele, hogy felszámoltad ezt a szokást, aminek következtében szebb lesz a bőröd, a hangulatod és a vércukorszinted nem ingadozik, az energiaszinted normalizálódik, ahogy a nagymértékű súlyingadozás is eltűnik. Csak hunyd le a szemed, képzeld el, mennyivel jobb így!

Vezess naplót a változásodról! Jegyezd fel, hogy reagál a tested, hogy érzed magad, miközben magad mögött hagyod a cukrot. Az édes élet színe nem a fehér.

Figyelj az összetevőkre! Ha a dobozon nem látod, hogy cukrot tartalmaz, az még nem jelenti azt, hogy valamilyen más formában nem szerepel az összetevők között. A fruktóz, agave szirup, kókuszvirág cukor és a méz mind nagyon finomak, de gyorsan felszívódó szénhidrátok, így hirtelen megdobják a vércukorszintet, azaz pont ott vagyunk, ahonnan indultunk, ha ezeket választjuk.

Kapcsolódó cikkek

30 dolog, amit feltétlen meg kell tenned a harmincadik születésnapod előtt!

30 dolog, amit feltétlen meg kell tenned a harmincadik születésnapod előtt!

Ezeket a dolgokat feltétlen próbáld ki, tanuld meg, sajátítsd el mielőtt a harmadik X-be belépnél!

Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Létezik olyan terápia, ahol nem a beszéd, a szavak állnak a középpontban?