Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Létezik olyan terápia, ahol nem a beszéd, a szavak állnak a középpontban?
Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

A rohanó mindennapokban sokan úgy érezhetjük, nem marad időnk a lelkünk ápolására, pláne nem lenne energiánk egy hagyományos, „beszélgetős” terápiára beülni, és ott szavakba foglalni a problémáinkat, majd hosszasan dolgozni rajtuk. Érthető, ha valakinek minderre nincs mentális kapacitása vagy egyszerűen ideje, de az ilyen helyzetben lévőknek sem kell elkeseredni: nekik találták ki a táncterápiát!

És hogy mi is az a táncterápia? A művészetterápia egyik ága, ahol a kliens által hozott témát a közös táncon keresztül, szavak nélkül értelmezik a terapeutával. A zsigeri szinten működő módszer alkalmazásával a szó szoros értelmében testi szinten épül belénk a megoldás, mindezt pedig beszélgetés egészítheti ki, melynek során tudatosítható mindaz, ami a táncban testi szinten megképződött.

Amikor a szavak nem bizonyulnak elégnek…

Ha a szavak már nem segítenek, engedd, hogy a tested beszéljen!” – fogalmaz Csillag Tamás önismereti terapeuta, akinek szakterülete a női-férfi párkapcsolatok és a női önismeret, amelyet a tánc, a mozgás hatalmával segít kibontakoztatni ügyfeleinél. Saját megtapasztalása szerint a test és a mozgás sokkal erősebb hatással bír, mint önmagukban a szavak. Mozgás közben – mint meséli – mélyre, egészen a problémák gyökeréig tudunk lemerülni, ahol rálátunk a tudattalanunkra, amit aztán a beszélgetésekkor fel lehet és kell is hozni a tudatos részbe, és ott megdolgozni. Ezek után ismét lemerülve a táncba anélkül lehet az újonnan megszerzett tudást beépíteni, hogy mindezt folyamatosan tudatosítani kellene önmagunkban. A testünk ráadásul nem hazudik: a közös mozgás során nem lehet mérlegelni vagy maszatolni, „minden kijön” – mondja Tamás. Ami így épül be, az ezek után már természetes, szerves módon lesz része hétköznapi életünknek, köszönhetően annak, hogy a megoldáshoz vezető utat nem megmondják a kliensnek, hanem teljes testével éli át azt, és saját, személyes élményeként viszi tovább magával.

Elvárások nélkül a mozdulatainkra figyelni

„A közös táncban szabadon mozdulunk, nincs elvárás, nincs rossz vagy jó mozdulat, egyszerűen hagyjuk, hogy a hozott téma egy sűrített verziója megjelenjen a teremben” – fogalmaz a terapeuta. A hosszú terápiáktól idegenkedőknek jó hír lehet, hogy a tánc és mozgás alapú terápiában (persze a hozott problémától függően) akár már egy alkalom is elég lehet a belső változás eléréséhez. Természetesen a mélyebb terápiás hatáshoz, hosszabb terápiák szükségesek, ilyenkor olyan, komplexebb témákat is körüljárhatunk (vagyis: -táncolhatunk), mint például a magány, a harag, a félelmek oldása, a vágyak elengedése és megélése, testünk elfogadása, tisztelete és szeretete, szabad döntés és önmagunk megmutatása, vagy éppen a bizalmi nehézségek leküzdése. De annak is érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert, aki nem hordoz magában súlyos megoldandó problémákat, egyszerűen „csak” feltöltődni szeretne egy kimerítő nap után vagy előtt: a tánc célja ilyenkor az, hogy beleengedjük magunkat a jelen pillanatba, és kikapcsoljuk a külvilágot, hogy aztán az alkalmat követően felszabadultan és kisimultan mehessünk tovább a dolgunkra.

Fotókredit: Garai Edit

Kapcsolódó cikkek

Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Létezik olyan terápia, ahol nem a beszéd, a szavak állnak a középpontban?

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

A teafogyasztás hosszú évszázadok óta része az emberiség életének.

Igaz tények a nőkről

Igaz tények a nőkről

A nők sok mindent másként látnak, mint a férfiak. Sok dologban különbözik a két nem egymástól.