Trükkök, amikkel felturbózhatod a memóriádat

Egyre gyakrabban fordul elő veled, hogy induláskor nem vagy biztos abban, hogy elzártad a gázt? Szeretnéd bezárni a kaput, de fogalmad sincs róla, hogy hol tartod a kulcsaidat? Vannak módszerek, amik segítenek feléleszteni az agyunkat.
Ezekkel a trükkökkel turbózd fel a memóriád

Már többször felmerült benned, hogy be kellene szerezned magadnak egy akváriumot, hiszen a memóriád leginkább egy aranyhaléra emlékeztet? Végül aztán mindig leteszel erről, de továbbra sem jöttél rá, hogy mi lenne a megoldás? Néhány módszer kiválóan alkalmas arra, hogy ne hasonlítgasd a memóriád egy uszonyoséhoz, de legalábbis felturbózd velük kicsit az agyműködésed.

Semmibe nem kerül, mégis rengeteget segít, ha hangosan kimondod, felolvasod azokat az információkat, amiket szeretnél rögzíteni. Csak mondd ki hangosan, ismételd el párszor, máris sokkal kisebb az esélye, hogy kiesne a fejedből ez a tudás. Kutatók úgy vélik, a hangos kimondással, illetve a hallással együtt elérhető ez az eredmény, mivel így az információ a hosszútávú memóriába kerül.

Ha számokat szeretnél megjegyezni, de nagyon nehezedre esik, próbáld ki, hogy jelentést társítasz az elemeihez. Bonts fel a számsort neked megfelelő arányban, és próbálj meg a részek mellé valamilyen magyarázatot kapcsolni. Akár azt, hogy a telefonodon milyen mintát ad ki, ha beütöd őket, akár például egy évszámhoz fűződő eseményt társíts.

Az asszociáció nagy segítség lehet olyankor is, amikor valamit szeretnénk elintézni, de ahogy elindulunk például a másik szoba felé, hirtelen fogalmunk sincs róla, hogy mi a fenét is keresünk ott. Ha veled is előfordult már ilyesmi, próbálj koncentrálni a feladatra, például, ha egy könyvért mennél, amiből szükséged van valamilyen információra, gondolj valami ehhez köthető dologra induláskor, kapcsolj képeket a feladathoz, így sokkal kisebb eséllyel felejted el, miért is indultál.

Szorítsd ökölbe a jobb kezed, amikor valamit próbálsz megjegyezni, amikor pedig szeretnéd előhívni az információt, tedd ugyanezt a bal kezeddel. Ha az agyad egy mozgáshoz köti a tudást, könnyebben tudja felidézni.

Hasonlóan jó módszer a fejlesztésre, ha a nem domináns kezedbe veszed a fogkefét, és így mosol vele fogat. Segít frissen tartani az agyad, ráadásul az ügyességed is fejlődik.

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt is elmondjuk, a megfelelő mennyiségű alvás, illetve a sport is nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy agyunk képes legyen megfelelően működni. Érdemes tehát beiktatni egy kis mozgást az életünkbe, tökéletesen megteszi, ha rövidebb sétákra megyünk, ha a héten összeadódik ez a távolság 5-10 kilométerré. Természetesen, ha ennél többet mozgunk, azzal sem ártunk, sőt.

Kapcsolódó cikkek

8 tény a levenduláról

8 dolog, amit még nem tudtál a levenduláról

Pl. a kertben is alkalmazhatjuk a kártevők ellen.

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

A teafogyasztás hosszú évszázadok óta része az emberiség életének.

Álomfogó, álomcsapda - innen ered

Ezt kell tudni az álomfogókról

Innen ered az álomfogó jelentése, jelenléte.