Miért fontos a lefekvési rutin kialakítása a babáknál?

A rendszeresség alatt azt értjük, ha vannak olyan rutinok, amikhez következetesen tartjuk magunkat, és amik a babánknak is jók.
Ezért fontos a lefekvési rutin a babáknál

Az alvás az egyik legfontosabb része a kisbabák életének, és olyankor a mi életünknek is. Éppen ezért, hogy az éjszaka alvással tölthető részét sikerüljön alvással tölteni, de legalábbis ennek érdekében mi elkövessünk mindent, érdemes következetesnek lenni ezzel kapcsolatban.

Figyeljünk arra, hogy a baba ott szeret elaludni, ahol megszokja, hogy elaludhat. Ha ezt általában az ölünkben teszi, akkor majd oda kívánkozik, ha az ágyában szokott elaludni, akkor pedig oda. Éppen ezért érdemes erre nagy hangsúlyt helyezni, tehát ha azt szeretnénk, hogy a kiságyában aludjon, törekedjünk arra, hogy ez szokássá váljon. Tegyük az ágyat barátságossá, kényelmessé, biztonságossá, helyezzük bele fonott rácsvédőt, és ezzel magunkat is megnyugtatjuk, hogy a pici nem szerez majd fejsérüléseket izgés-mozgás közben.

Alakítsunk ki hétköznapi rituálét, énekeljünk neki, dúdoljunk, mondjunk mesét, ha megtapasztalja, hogy a környezete nyugodt, neki is könnyebb lesz kitapasztalni, hogy mit szeret és hogyan tud elaludni. Az első pár hétben nehéz lesz mindenkinek, hiszen az ébren töltött órák száma viszonylag rövid, viszont a 16-18 órás alvási időt 2-3 óránkénti ébredések szakítják meg. Éppen ezért legyünk ott a baba mellett, érezze, hogy biztonságban van, és aztán ahogy szépen lassan elkezdi megszokni a világot, próbáljunk rendszert kialakítani, és ahhoz tartani magunkat, mert az a baba számára a legjobb és legmegnyugtatóbb megoldás.


Kapcsolódó cikkek

Mire van szükség a konyhában kisbaba esetén?

Mire van szükség a konyhában kisbaba esetén?

Szeretnéd felszerelni a konyhád, várva a kisbaba érkezését? Mutatjuk, hogy a baba etetőszék vásárlásán túl mire van még szükség. Tarts velünk!

Ezért tiltották be a babamozit Németországban

Ezért tiltották be a babamozit Németországban

A leendő szülők orvosi ok nélkül már nem kaphatnak képet a születendő gyermekükről.

Amit a többemberes babákról tudni érdemes

Amit a többemberes babákról tudni érdemes

Sokat sír, szinte nem lehet letenni, állandóan nyugtalan – nem a szülők hibája, ha nehezebb dolguk van kisbabájukkal, mint másoknak.