A legnépszerűbb kötél típusok

Kötelet már évszázadok óta használunk az élet minden területén, így fontos a jó minőség. Sok helyen beszerezhető, de a mostanában megjelent silány áruval vigyázni kell. Az a legjobb, ha magyar készítőtől vagy szakáruházból szerezzük be. Nem mindegy, hogy egy kötél mennyit bír vagy mikor szakad el a gyenge minőség miatt.
A legnépszerűbb kötél típusok

Ebben a cikkben a legnépszerűbbekről írunk részletesebben, ezzel együtt kitérünk a kötél webáruház kínálatára is.

A köteleket fajtái

A köteleket terhelhetőségük szerint két csoportba oszthatjuk:

  1. statikus kötelek

  2. dinamikus kötelek

Bár mindkét csoport kívülről teljesen egyformának tűnhet, azonban jelentős különbség van köztük, az eltérő tulajdonságaik és a felhasználás módja szerint.

A statikus kötelek

Kizárólag körszövéses technológiával készülnek, a közepén egy maggal, ami rugalmasabb szárból van, és körülveszi egy sűrűn szőtt védőköpeny, ami védelmi célokat szolgál. A kötél összes szála végigér a kötél teljes hosszán. Színük általában fehér.

A dinamikus kötelek

A dinamikus köteleknek is a közepén egy mag van, ami laza és rugalmas, hogy meg tudjon nyúlni. Ez a megnyúlás biztosítja, hogy a kötél fokozatosan lassítsa le és állítsa meg a zuhanást, ez adja a kötél energiaelnyelő képességét. A statikus kötél szövése sűrűbb, a terhelhetőség miatt. A dinamikus kötelek színes köpennyel készülnek, ami érthető ha tudjuk, hogy első sorban a sziklamászásban és a hegymászásban használják, biztosításként.

A dinamikus kötelek típusai

Ami pedig a dinamikus köteleket illeti, az alábbi fajtákról beszélhetünk:

● egészkötél

● félkötél

● ikerkötél

A dinamikus köteleket vastagságuk alapján csoportosítják, melyet a kötél végén mindig jelölnek. Nagyon sok területen felhasználhatóak, a hegymászásra és sziklamászásra, de kalandparkokban is használatban vannak, ahol erős igénybevételnek vannak kitéve.

A családi házaknál a kútból üzemelő szivattyú leengedésére is szükség van kötélre, hiszen a nagy mélység miatt csak ez az eszköz jöhet számításba. Az autó műszaki problémája esetén is jó hasznát tudjuk venni, a vontatásnál. A kertben a hintaágyat is felszerelhetjük vele, de minden más esetben is jó szolgálatot tehetnek.

Ezek a kötelek a legtöbb kötél webáruház kínálatban megtalálhatóak, így nem okozhat gondot megfelelő minőségű és fajtájú típust választani.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy az életünk minden területén hasznát vesszük a köteleknek, természetesen minden célra a megfelelőt kell választani, lehetőség szerint jó, ha szakáruházból vagy szakembertől vásároljuk meg a szükséges kötelet.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan helyezd el az ágyat, hogy minden éjszaka pihentető legyen

Hogyan helyezd el az ágyat, hogy minden éjszaka pihentető legyen

Éjjelente gyakran csak forgolódsz, s nem jön álom a szemedre? Esetleg gyorsan elalszol, reggel mégis fáradtan ébredsz? Sok egészségügyi problémához vezet a pihenés hiánya. Érdemes tehát utánajárni a problémák okának.

Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Illatos ágynemű vegyszerek nélkül? Friss pehely párna és paplan természetes mosószerrel és öblítővel mosva? Mindez lehetséges! Itt megtudhatod, hogyan!

A legnépszerűbb kötél típusok

A legnépszerűbb kötél típusok

Kötelet már évszázadok óta használunk az élet minden területén, így fontos a jó minőség. Sok helyen beszerezhető, de a mostanában megjelent silány áruval vigyázni kell. Az a legjobb, ha magyar készítőtől vagy szakáruházból szerezzük be. Nem mindegy, hogy